Obilježen Dan Općine Brela

Dan Općine Brela obilježava se 03. kolovoza na ljetni blagdan sv. Stjepana  zaštitnika župe Brela. Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik Berislav Filipović. Pozdravivši Stipu Čogelju pročelnika za pomorstvo i ostale predstavnike Splitsko-dalmatinske županije, vijećnike Općinskog vijeća, direktoricu turističke zajednice, predstavnike župnog i dječjeg zbora, mjesnog odbora, dobitnike ovogodišnjih nagrada i ostale goste koji su svojom nazočnošću uveličali svečanost.

Općinski načelnik Stipe Ursić upoznao je nazočne o ostvarivanju razvojnog programa općine, nabrojivši niz ostvarenih projekata, onih koji su u tijeku i onih koji će biti ostvareni do kraja mandata. Upoznavši nazočne sa programom obilježavanja,  pozvao ih je na  sudjelovanje na svetoj Misi i večernjem programu.

Na sjednici je nastupio dječji zbor „Mali breljanski pjevači“ i njihov osnivač Ivan Perak kojemu je dodjeljeno Posebno priznanje za osnivanje dječjeg zbora i umjetničko djelovanje s mladima u Brelima. Posebno priznanje dodijeljeno je i  Juri šabanu Staniću, glazbenom pedagogu, etnomuzikologu, aranžeru i producentu za očuvanje breljanskog pučkog pjevanja i kulturne baštine Brela. Župnom zboru sv. Stjepana također je dodijeljeno Posebno priznanje za očuvanje breljanskog pučkog pjevanja i kulturne baštine Brela. U ime zbora nagradu je preuzeo Marko Ribičić.

Jure Šaban Stanić se u svoje ime i u ime župnog zbora  zahvalio  Općini Brela na dodijeljenim nagradama. Upoznavši nazočne o ulozi župnog zbora na očuvanju breljanskog pučkog pjevanja i starih tradicionalnih pjesama koje su izvorno očuvane u Zagrebu i njihovoj inplementaciji u budući program rada zbora, naglasio je da su Brela zahvalna sredina u kojoj je ugodno raditi.

Večernji program proslave održan je ispred župne crkve sv. Stjepana. Uz odlično posjećenu ribarsku večer nastupila je klapa „Cambi“ čijim koncertom su domaći i gosti u ugodnoj atmosferi nisu sakrivali veliko zadovoljstvo.

Ivan Perak

Rođen je 22. siječnja 1983. godine u Splitu. Osnovnu školu je završio u Omišu, a srednju kameno klesarsku u Pučišćima na Braču gdje je stekao zanimanje Klesarskog tehničara. Nakon srednje škole upisao je Umjetničku akademiju u Splitu za Profesora likovne kulture. Na poziv breljanskog župnika don. Stjepana Lončara, prije dvije godine, do danas uspješno djeluje kao orguljaš župne crkve  u Brelima. Dolaskom župnika don. Ivana Kovačevića osniva Dječji pjevački zbor „Mali breljanski pjevači“ koji nastupaju na današnjoj svečanoj sjednici vijeća. U postupku osnivanja je Zbor mladosti  koji će započeti s djelovanjem u rujnu ove godine. Ivan Perak osim ostvarenih umjetničkih kreacija u crkvi pomaže u organizaciji i radu mladih ministranata.

Jure Šaban Stanić ( 1981.)

Glazbeni je pedagog, etnomuzikolog, aranžer i producent. Diplomirao je klarinet na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.U zvanju je profesora mentora za klarinet od 2012. godine. Trenutno je apsolvent doktorskog studija etnomuzikologije. Kao voditelj klapa i istraživač tradicijske sakralne baštine više puta je nagrađivan na gotovo svim festivalima klapa u zemlji. Umjetnički je Ravnatelj festivala klapa Istre i Primorja (KIK- fest) već 11 godina. Bio je član je ocjenjivačkih povjerenstava svih klapskih festivala. Bio je umjetnički voditelj smotre klapa na Slimenu 10 godina. S klapama je osvojio tridesetak nagrada na festivalima u zemlji i inozemstvu. Član je Županijskog kulturnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije. Oženjen je i otac dvoje djece.

DSC_2695

DSC_2669

DSC_2688

DSC_2665

DSC_2671

DSC_2666

DSC_2673

DSC_2663

DSC_2675

DSC_2690

DSC_2676

DSC_2700

DSC_2679

DSC_2683

DSC_2686

DSC_2704

DSC_2694

DSC_2707

IMG_20190803_204720 (2)

IMG_20190803_211025 (2)


«